Underhåll din lägenhet

Du ansvarar för din lägenhet från den dag du flyttar in till den dag du flyttar ut. Du står själv för de kostnader som uppstår för skötsel och underhåll inom lägenheten.

Ytor och inredning håller sig fräscha längre om du rengör och underhåller dem på rätt sätt. Dessutom minskar behovet av reparationer.

Ytter- och förrådsdörr

En gång per år ska din ytterdörr och förrådsdörr rengöras och vaxas. Du gör det enklast med ljummet vatten och såpa, när det torkat behandlar du ytan med bilvax (får ej innehålla silikon eller slipmedel). Polera ordentligt så det blir en skyddande yta.

Tak och golv

De flesta tak är svåra att rengöra, lägenheternas tak kan du tvätta med vatten, milt rengöringsmedel och vit skrubbsvamp.

Den dagliga städningen av golv utförs med torra metoder, t ex dammsugning. Vid behov fukttorkas golvet med väl urvriden mopp/skurtrasa. Golvet får bara fuktas lätt. Ett bra sätt att skydda golvet är att använda möbeltassar.

Tänk på att torka upp direkt om du spiller något på golvet, trägolv tål inte att vatten ligger kvar en längre tid.

Plastmattan i badrummet rengör du genom att våttorka efter dammsugning. Tänk på att plastgolv skadas av bensen, aceton och thinner.

Kyl, frys och ugn

Ugnen rengör du enklast genom att stryka på flytande såpa och sedan värma den till 100 grader. Stäng av ugnen när såpan bubblar och låt den svalna innan du ger dig på fastbrända fläckar med tvålull. Skölj sedan med rent vatten.

Kyl- och frys kan du rengöra med en trasa och diskmedel. Dammsug gärna baksidan av kylen och frysen någon gång per år samt frosta av frysen vid behov.

Ventilationssystem

Lägenheterna har frånluftsventilation (F). Ventilationssystemet kräver bra skötsel för att fungera som det ska. Du måste byta eller rengöra filter regelbundet. Luftventilerna kan du rengöra med fuktad trasa eller papper, tänk på att inte ändra inställningen på ventilen då det kan förstöra balansen i systemet.

Kolfilter för spisfläkten, bör bytas en gång per år. Dessa filter finns att köpa t.ex. på Elgiganten. Modell: Wpro/Whirlpool CHF303. Fläktgallret under köksfläkten kan med fördel spolas rent ofta.

Vattenlås och rör

Rengör samtliga vattenlås regelbundet genom att ta loss det och spola rent. Golvbrunnen bör du också rengöra genom att ta bort silen och lyfta upp insatsen som du spolar ren. Insatsen i golvbrunnen går att öppna upp genom att trycka på den från sidorna och dra.